Nyhetsarkiv

Nyhetsarkivet innehåller HT-bibliotekens nyhetsbrev som under terminstid skickas ut en gång i månaden till fakulteternas forskare och lärare. Här hittar du också äldre nyheter från tiden innan nyhetsbrevet startades.

2022-10-12

Under oktober månad sätter vi igång med våra öppna workshoppar för både studenter och forskare. Som vanligt får ni i detta brev också information om nyinköpt litteratur under föregående månad, samt månadens e-resurs, som denna gång är Svensk filmdatabas.

2022-09-15

Här kommer höstens första nyhetsbrev. Vi informerar om våra laborationer för studenter, månadens e-resurs, sommarens nyförvärv, och om vår nya språkpedagog.

2022-05-15

I maj månads nyhetsbrev informerar vi om terminens sista öppna laborationstillfällen för studenter, om nyförvärven i april och månadens e-resurs, Linguistics and Language Behavior Abstracts (LLBA).

2022-04-15

I detta brev vill vi utöver sedvanliga nyförvärvslistan, månadens e-resurs och information om öppna workshoppar för studenter även informera om våra helgöppettider under våren. Vi vill också påminna alla som har lämnat in böcker till bokbordet på HT-dagarna om att hämta det som inte har sålts. Kul att ni ville medverka! Och så vill vi såklart önska er en riktigt glad påsk!

2022-03-15

Här kommer vårens första Meddelanden från HT-biblioteken. En efterlängtad nyhet nu i mars: Den 12/3 kommer vi börja ha öppet på SOL-och LUX-biblioteken på lördagarna igen! Nytt är också att vi har terminens första öppna workshop för uppsatsskrivande studenter den 23/3. Som vanligt informerar vi om förra månadens inköpta böcker och presenterar månadens e-resurs och en ny databas. Vi påminner också om vår EndNote-introduktion 22/3.

2022-02-15

I denna nyhetsbrev informerar vi som vanligt om nyinköpt litteratur och månadens e-resurs, samt denna gång även en nystartad tidskriftsprenumeration. Vi tipsar också om en EndNote-introduktion för HT-anställda för dig som är ny användare av programmet.

2022-01-15

Här kommer vårt första nyhetsbrev för 2022. Vi informerar om vårens öppna laborationer för studenter och om en workshop om datahanteringsplaner för forskare. Vi presenterar en nya databas, Qur'anic Studies Online, och, som vanligt, förra månadens nyförvärv. Månadens e-resurs är Berg fashion library.

2021-12-15

Här kommer årets sista nyhetsbrev från HT biblioteken. Denna gång informerar vi om julöppettider, jullånetid på våra kursböcker, samt kommande workshoppar för uppsatsskrivande studenter och en nyinköpt databas. Du hittar också som vanligt en lista med nyinköpta böcker och månadens e-resurs.

2021-11-15

Här kommer vårt nyhetsbrev för november. Vi informerar om våra öppna laborationer, referera rätt, för uppsatsskrivande studenter, om vårt nyförvärv för oktober och månadens e-resurs. Denna månad flaggar vi för Indo-European Etymological Dictionary.

2021-10-15

I oktober månads nyhetsbrev informerar vi om våra workshops som vi håller för uppsatsskrivande studenter, och om en introduktion till referenshanteringsprogrammet EndNote (för anställda). Biblioteket vill också tipsa om att vi bjuder in till två tillfällen om nya Forskningsportalen, där du kan passa på att ställa frågor om någon av de nya funktionerna i portalen, med mera. Du hittar även vilka böcker biblioteket köpt in under september, samt information om Digitala forskarsalen, som är månadens e-resurs.

2021-09-15

Vi hoppas att ni har haft en underbar sommar och inleder hösten med terminens första nyhetsbrev: med nya workshopdatum för både uppsatsskrivande studenter och en hälsning från vår forskningsstödsgrupp, med månadens e-resurs, som denna gång är AsiaPortal, med hela sommarens nyförvärv och en påminnelse som att vi stegvis går tillbaka till normala lånerutiner och förseningsavgifterna, som har vilat på grund av pandemin, slås åter på den 15 september.

2021-06-15

Här kommer juni månads nyhetsbrev från HT-biblioteken. Under sommaren kommer vi att finnas på plats, om än i begränsad omfattning - se nedan. Som vanligt hittar ni också en lista på våra nyinköpta böcker. Månadens e-resurs har sommarpaus, men vi passar på att tipsa om den nya e-resursen Sage Datasets, som utgör en del av Sage Research Methods (SRM). Vi önskar er alla en skön sommar!

2021-05-15

Här kommer maj månads nyhetsbrev. Som vanligt hittar ni våra nyinköpta böcker och månadens e-resurs, som denna månad är Sage Research Methods (SRM). Vi vill även tipsa om våra workshops för studenter och forskare!

2021-04-15

I vårt nyhetsbrev för april hittar ni information om nya öppettider, om öppna laborationer för uppsatsskrivande studenter och om en workshop om datahanteringsplaner. Vi informerar, i vanlig ordning, också om förra månadens nyförvärv. Månadens e-resurs är databasen Leisure, travel and mass culture.

2021-03-15

I denna månads nyhetsbrev får du som vanligt vår aktuella nyförvärvslista. Vi har under en tid haft problem med att få e-böckerna synas i den ordentligt, det är nu avhjälpt. Vi tipsar också om svenska.se, som är månadens e-resurs och om en workshop för uppsatsskrivande studenter om hur man kan strukturera sin litteratursökning. Och så vill vi ha tips av dig: Har din eller din kollegas bok nyligen fått pris? Då vill vi gärna veta och sätta den på en synlig plats i biblioteket.

2021-02-15

I februari månads nyhetsbrev informerar vi om fortsatt begränsade öppettider på HT-biblioteken och att återinförandet av förseningsavgifter är uppskjutet. Se även information om den nya söktjänsten för OA-avtal och rabatter. Som vanligt innehåller nyhetsbrevet även länk till böcker inköpta under föregående månad, och du hittar även länk till material inköpt under år 2020. Vi informerar också om bibliotekets nya databas Frantext, samt om en nyinköpt e-bokskollektion och månadens e-resurs OJLU.

2021-01-15

I årets första nyhetsbrev informerar vi om vad de nya restriktionerna för att minska Coronaspridningen innebär för vår verksamhet. Vi påminner om vår virtuella informationsdisk, om våra LUCRIS-verkstäder och om vårterminens öppna, digitala laborationer för uppsatsskrivande studenter. I vanlig ordning informerar vi också om våra nyförvärv, samt presenterar månadens e-resurs.

2020-12-15

I årets sista nyhetsbrev vill vi göra reklam för vår nyöppnade virtuella lånedisk! Vi har öppet måndag-fredag, 13.00-15.00 och kan svara på frågor och hjälpa till med det mesta som inte kräver fysisk hantering, oavsett om du är på plats i biblioteket eller sitter hemma. Vi informerar också om våra julöppettider och förlängda lånetider för kursböcker över julen, samt tipsar om några resurser som kan vara till hjälp för dig som arbetar hemifrån.

2020-11-15

I årets nästsista nyhetsbrev berättar vi om låneregler och förseningsavgifter som återgår till det vanliga i februari. Vi tipsar om workshoppar för både studenter och forskare, om våra nyinköpta böcker under oktober månad och naturligtvis månadens e-resurs.

2020-10-15

I månadens nyhetsbrev informerar vi om att bibliotekskatalogen kommer vara tillfälligt nedstängd under veckoslutet vecka 42. Under oktober håller vi två öppna tillfällen för uppsatsstudenter om upphovsrätt samt om Google i sökprocessen, tipsa gärna dina studenter om detta! Vi tipsar även om vår introduktion till referenshanteringsprogrammet EndNote, passa gärna på att vara med på det om du inte är bekant med programmet. Planera även gärna in vårt introduktionstillfälle för datahanteringsplaner, som äger rum i december. Som vanligt innehåller nyhetsbrevet den senaste nyförvärvslistan och månadens e-resurs.

Sidansvarig: webbadminhtbibl.luse | 2021-03-09