Lånetid

Hur länge du får en ha bok styrs av vilken typ av bok du lånat; kursbok, långtidslån eller fjärrlån.

  • Lånetiden för kursböcker är 14 dagar. Lånas om automatiskt om det inte är någon kö. Max fem omlån. Observera att det är förseningsavgifter på kursböcker som lämnas efter lånetidens utgång, tio kr per bok och dag.
  • Lånetiden för övrig litteratur är 28 dagar. Lånas om automatiskt om det inte är någon kö. Studenter och allmänhet fem automatiska omlån. Forskare/lärare/doktorander tolv automatiska omlån.
  • Lånetiden för DVD är sju dagar.
  • Tidskrifter och referensböcker kan läsas på plats i biblioteket men lånas inte ut.
  • Lånetiden på fjärrlån följer det långivande bibliotekets regler.

Kontrollera återlämningsdatum i LUBcat

Om du lånar böcker från flera bibliotek på universitetet kan de ha olika lånetid. Kontrollera återlämningsdatum genom att logga in på ditt konto i bibliotekskatalogen LUBcat Om du har angett en giltig e-postadress ska du få en påminnelse när din lånetid närmar sig sitt slut. Om detta inte skulle fungera är det dock alltid ditt ansvar att lämna tillbaka dina böcker i tid! Vill du förnya ett fjärrlån, gå till Förnya fjärrlån och fyll i formuläret.

Förseningsavgifter och fakturor

För kursböcker som återlämnas för sent tar biblioteket ut en avgift på tio kronor per bok och dag (med undantag för sön- eller helgdag). Om du har en avgift till biblioteket på 100 kronor eller mer spärras du för ytterligare lån och omlån. Förseningsavgiften kan antingen betalas online i LUBcat eller på det bibliotek som äger den försenade boken.

Om du har skadat, tappat bort eller av andra skäl inte kan återlämna lånad bok, skickar biblioteket en faktura på 600 kronor. Du får först ett brev med en fakturavarning och har då sju dagar på dig att lämna boken från det datum brevet är skickat. 

Frågor om fakturor

Asienbiblioteket
Mia Nilsson

LUX-biblioteket
Helene Johanson Otterström​​​​​​​

SOL-biblioteket
Kristina Nilsson

Böcker
Foto: Kimberley Farmer

LUBcat

Förnya dina lån i bibliotekskatalogen.

Sidansvarig: webbadminhtbibl.luse | 2023-01-10