Meddelanden från HT-biblioteken - oktober 2018

Publicerad den 18 oktober 2018

I månadens nyhetsbrev hittar du bland annat information om förändringar av lånetider och meddelanden från LUBcat, vår kommande EndNote-introduktion och om våra öppna labbar för studenter som behöver stöd med bland annat referenshantering.

For information in English, please contact us.
 

Innehållsförteckning

  1.     Information om lånetider med mera i LUBcat
  2.     Öppna labbar för uppsatsskrivande studenter
  3.     Ny plattform för open access-böcker vid Lunds universitet
  4.     EndNote-introduktion
  5.     Nyförvärv september 2018
  6.     Månadens e-resurs
 _____________________________________

Information om lånetider med mera i LUBcat

Nu har det nya bibliotekssystemet LUBcat varit igång ett tag och börjar stabilisera sig. Vi vill informera om några saker som kan vara bra att känna till. Vi har fått en del klagomål på att det skickas många meddelanden från LUBcat, t.ex. om att man har lånat böcker, återlämnat böcker, eller att böcker har blivit automatiskt omlånade. Det går tyvärr inte att själv stänga av dessa meddelanden, men om ni kontaktar biblioteken kan vi stänga av en del av dem. I nuläget går det inte alls att stänga av utskicken om automatiskt omlån.
 
Vad gäller lånetid för böcker som inte är kursböcker fungerar det inte på samma sätt som tidigare. Numera blir lånetiden 28 dagar och om det inte finns någon kö förnyas lånet automatiskt när det har gått 28 dagar. Man får då en ny lånetid på 28 dagar och så gör systemet fram tills någon ställer sig i kö, eller tills det har gått 1 år för forskare/lärare och 1/2 år för studenter.
 
De automatiska omlånen fungerar dock inte för de lån som var gjorda i vårt gamla bibliotekssystem och som har migrerats över i LUBcat. Dessa lån måste lånas om manuellt var 28:e dag. Vill man slippa att göra det kan man ta med sig boken till biblioteket, så återlämnar vi och lånar ut i LUBcat, vilket aktiverar automatiska omlån.
 
Ett annat problem med de migrerade långlånen är att lånetiden inte kortas ner när någon ställer sig i kö. Det innebär att om ni vill köa på en bok och ser att bokens förfallodatum är mycket längre fram än 28 dagar, kommer inte boken att krävas in förrän det datumet. Kontakta oss på HT-biblioteken, så kan vi hjälpa er att kräva in boken tidigare.
 
 
_____________________________________ 

Öppna labbar för uppsatsskrivande studenter

 
I slutet av terminen erbjuder vi fyra öppna labbar för studenter som skriver uppsats.
 
  • Den 22 november, 13-15, och den 4 december, 10-12, finns det tillfälle att få hjälp med referenserna.
  •  Den 15 januari 2019, 13-15, och den 18 januari 2019, 10-12, svarar vi på frågor kring hur man lägger upp sin uppsats i LUP Student Papers.
 
Alla labbar äger rum i SOL-bibliotekets datorsal B210. Tipsa gärna era studenter!
 
Mer info:  <link student program program-ht-2018>www.htbibl.lu.se/student/program/program-ht-2018/
_____________________________________

Ny plattform för open access-böcker vid Lunds universitet

Besök <link http: books.lub.lu.se index.php ht index external-link-new-window external link in new>Open Books vid LU: Humaniora & Teologi

 
Under året har HT-biblioteken och Skriftserierna vid HT i samarbete med Centrum för Öresundsstudier testat och utvärderat en ny plattform för open access-publicering av monografier. Nu finns de första tre böckerna av <link http: books.lub.lu.se index.php ht catalog series cors external-link-new-window external link in new>Centrum för Öresundsstudiers bokserie fritt tillgängliga och fler är på väg.
 
Plattformen är en installation av <link https: pkp.sfu.ca omp external-link-new-window external link in new>Open Monograph Press (OMP), ett open source-verktyg för utgivning eller parallellpublicering av böcker. Här kan hela det redaktionella arbetet hanteras, från manusinlämning, granskning och redigering till publicering. Metadatan som skapas i OMP kan enkelt återanvändas i många sökmotorer, kataloger och databaser, vilket gör att fler kan hitta och använda boken. OMP utvecklas, liksom Open Journal Systems (<link http: journals.lub.lu.se external-link-new-window external link in new>Open Journals at Lund University) av Public Knowledge Project.
 
HT-biblioteken erbjuder support i systemet som Universitetsbiblioteket har installerat. Om du är intresserad av att veta mer, eller undrar hur du går tillväga för att publicera eller retropublicera din bok eller er serie i OMP, kontakta <link>forskningsstod@htbibl.lu.se. Redaktörer och författare som tidigare gett ut böcker eller serier genom Skriftserier vid HT och vill diskutera en möjlig övergång till OMP, är även välkomna att kontakta <link>skriftserier@ht.lu.se.
 
_____________________________________
 

EndNote-introduktion

 
Tisdag 13 november, kl. 10.15-12.00 (SOL:B210) – ingen föranmälan krävs

 
EndNote är ett program för att spara referenser, skapa bibliografier och hålla reda på fulltextfiler. Vi anordnar ett introduktionstillfälle för dig som inte tidigare använt EndNote. Efter genomgången finns möjlighet att ställa frågor. Ingen föranmälan krävs.
 
Du som har använt programmet och har frågor kring mer avancerad användning är välkommen att kontakta <link>per.carleheden@htbibl.lu.se.
 
För anställda vid HT-fakulteterna. Vi håller till i SOL-bibliotekets datorsal på andra våningen. Ingen föranmälan krävs.
 
<link http: www.htbibl.lu.se forskare seminarier-workshopar hostens-program-2018 external-link-new-window external link in new>På vår webb hittar du information om fler kommande seminarier och workshopar för forskare och doktorander.
 
_____________________________________

Nyförvärv september 2018

  •     <link http: libris.kb.se external-link-new-window external link in new>Nyinköpta böcker på HT-biblioteken under september 2018
 
I motsats till tidigare nyförvärvslistor innehåller de vi skapar numera inte enbart nyinköpta böcker, utan även sådana som har retrokatalogiserats under den senaste månaden. Anledningen är vårt systembyte - retrokatalogisering kan inte längre uteslutas. Detta gör att listorna är mer omfattande än tidigare, vilket vi beklagar.
 
_____________________________________

Månadens e-resurs oktober 2018 – Very Short Introductions Online

Som forskare, lärare eller student har du via Very Short Introductions Online (Arts and Humanities) möjlighet att på kort tid sätta dig in i nya ämnen genom det stora utbudet av korta introduktioner skrivna av författare som är experter i ämnet.  
Onlineresursen uppdateras regelbundet med nya och/eller uppdaterade titlar. För tillfället finns över 300 Very Short Introductions, i ämnen som arkeologi, arkitektur, konst, egyptologi, historia, lingvistik, litteratur, musik, filosofi, religion, med titlar som:
 
  •     The Russian Revolution
  •     Ethnomusicology
  •     Documentary Film                                
  •     Wittgenstein
  •     The Apocryphal Gospels                                                 
  •     Modern Drama
 
Du hittar våra databaser <link http: www.htbibl.lu.se soka amnesguider external-link-new-window external link in new>i våra ämnesguider eller i<link http: emedia.lub.lu.se db external-link-new-window external link in new> Databases A-Z i LUBsearch. Very Short Introductions hittar du även via <link https: lubcat.lub.lu.se external-link-new-window external link in new>LUBcat.