lu.se

HT-biblioteken

Humanistiska och teologiska fakulteterna | Lunds universitet

Söka

HT-biblioteken erbjuder många olika resurser för dig som letar efter information. Det finns flera sätt att söka för att hitta det du behöver. Här kan du läsa mer om våra resurser och hur du kan använda dem.

Om du vet att det är en bok, artikel eller tidskrift du letar efter, kan du läsa mer om hur du går tillväga under Hitta via materialtyp. Här finner du information kring var du kan söka beroende på vilken typ av material du är ute efter. Är du ute efter material inom ett visst ämne kan du gå till Hitta via ämne där vi har våra ämnesguider. Hittar du inte det du söker? Ta en titt på våra Söktips.

Om du är ute efter en speciell bok, tidskrift eller databas som vi inte har på HT-biblioteken kan du gärna lämna ett Inköpsförslag. Under Nyförvärv kan du se vilka böcker och e-böcker som HT-biblioteken nyligen har köpt in.

Lovisa, LUBsearch och LIBRIS

Lovisa är den gemensamma bibliotekskatalogen för alla bibliotek inom Lunds universitet. I Lovisa hittar du tryckt material, så som böcker och tidskrifter, och e-böcker, som biblioteken inom Lunds universitet har. Där ser du också på vilket bibliotek och på vilken hylla materialet finns samt om det är tillgängligt. När du är inloggad kan du också se dina lån, ställa dig i kö på utlånade böcker och beställa material. Under Hylluppställningar kan du läsa om hur böckerna på LUX-biblioteket och SOL-biblioteket är uppställda.

I LUBsearch hittar du elektroniska resurser som Lunds universitetsbibliotek har tillgång till, som artiklar, e-böcker, tidskrifter och databaser. I sökrutan på förstasidan i LUBsearch kan du söka fritt och hitta både tryckt och elektroniskt material. Du kan också välja Advanced Search om du vill specificera din sökning. Från LUBsearchs startsida kommer du också åt ePublications och Databases A-Z (hitta dem så här.)

  • I sökverktyget ePublications kan du hitta alla e-tidskrifter och e-böcker som Lunds universitet prenumererar på. Du kan välja att söka via ämne eller direkt på titel, ämnesord eller ISSN.
  • I Databases A-Z hittar du både fria och licensierade databaser och webbtjänster som biblioteken vid Lunds universitet anser centrala för respektive ämne. Du kan välja att söka i sökrutan, via ämne eller i den alfabetiska listan.

Med hjälp av ditt Studentkonto eller Lucat-inloggning kan du komma åt mycket av det elektroniska materialet i fulltext var du än befinner dig.

LIBRIS är en nationell söktjänst och här hittar du material som finns på bibliotek runt om i Sverige. Om du hittar material i Libris som vi inte har inom Lunds universitet kan du beställa ett fjärrlån.