Tillgång till biblioteken

under covid-19-tiden

HT-biblioteken följer regeringens och Folkhälsomyndighetens rekommendationer när det gäller åtgärder för att minska smittspridningen av coronaviruset. Ändringar av öppettider och andra tjänster kan ske med kort varsel, vi uppdaterar den här informationen så fort vi kan.

Vi erbjuder fortsatt stöd i alla frågor men eventuellt med lite längre handläggningstid. Hjälp till att minska spridningen av coronaviruset och stanna hemma om du har feber, snuva eller hosta. Var rädd om dig själv och andra och utforska gärna våra digitala resurser.

Med hjälp av ditt Studentkonto eller din LUCAT-inloggning kan du komma åt mycket av det elektroniska materialet i fulltext var du än befinner dig.

Du som är frisk och tar dig till biblioteken, vänligen håll avstånd till både bibliotekarier och andra användare! Respektera maxantal personer i våra lokaler och flytta inte på några möbler!

Våra öppettiderna är något begränsade på grund pandemin, åtminstone under terminsstart.  

Öppettider på HT-biblioteken

Kontakta oss

Om du har några som helst frågor kring vår verksamhet under dessa tider kontakta oss gärna! Vi svarar i telefon under öppettider och gör allt vi kan för att svara på e-post inom ett dygn. Boka gärna digitala möten med oss och använd chatten. På det fysiska biblioteket hjälper vi dig i första hand med att låna, återlämna och lokalisera böcker. Kan du inte ta dig till biblioteket själv för att låna och lämna, så mejla eller ring oss så hittar vi tillsammans en bra lösning.

Asienbiblioteket

E-post: asienhtbibl.luse
Telefon:046-222 30 43

LUX-biblioteket

E-post: luxhtbibl.luse
Telefon: 046-222 64 90

SOL-biblioteket

E-post: solhtbibl.luse
Telefon: 046-222 32 20

Chatta med oss!

Lån

Från och med torsdag 19/3, är förseningsavgifter tillfälligt borttagna. Detta gör vi för att minska spridningen av coronaviruset. Gamla avgifter ligger kvar, men vi tar inte ut några nya avgifter. Lånetiderna för monografier är fortfarande desamma. På kursbokslån är det under coronatiden 11 automatiska omlån istället för som vanligt fem. Om du är frisk ska du givetvis lämna tillbaka böcker du har lånat – tänk på att andra kan stå i kö på dem. Återlämna gärna i vår återlämningslucka utanför LUX-biblioteket. Under hösten kommer förseningsavgifterna antagligen att återinföras.

Det är möjligt att låna böcker åt en vän, kollega eller familjemedlem. Det som krävs är att budet har med sig låntagarens bibliotekskort och fotolegitimation samt på begäran kan visa upp sin egen legitimation.

Det går bra att återlämna någon annans böcker utan att ha med sig låntagarens dokument.

Det finns mycket digitalt material i våra samlingar, många kursböcker, en mängd databaser och elektroniska tidskrifter till exempel. Du kommer åt detta hemifrån genom att antingen logga in med ditt Studentkonto eller din LUCAT-inloggning när du söker i LUBsearch (läs här om hur du går tillväga) eller genom att klicka på länkarna i våra ämnesguider

På grund av coronaviruset kan vi i dagsläget inte få tag på allt som beställs via fjärrlån. Det finns även risk för längre leveranstider.

Om vår fjärrlåneservice

 

Vårt stöd till studenter, forskare och lärare

Kontakta i första hand din ämnesbibliotekarie. Vi erbjuder samma stöd som vanligt och besvarar frågor per mejl och telefon, erbjuder undervisning och möten/boka bibliotekarie digitalt.

Är din ämnesbibliotekarie inte tillgänglig så använd någon av kontaktvägarna ovan.

Vi erbjuder samma stöd som alltid, hör av dig till oss per e-post, forskningsstodhtbibl.luse, eller per telefon. Vi kan hålla möten digitalt och finns även tillgängliga för frågor i Teams.

Du kan som vanligt höra av dig till oss om du behöver hjälp med att till exempel hitta material till din uppsats, med att referera eller lägga upp din uppsats i LUP Student Papers. Vi genomför boka bibliotekarie-möten online. Kontakta i första hand din ämnesbibliotekarie via mejl eller telefon och kolla informationen på våra studentsidor.

Våra öppna verkstäder för dig som skriver uppsats genomför vi denna termin via Zoom. 

Workshopprogrammet för hösten 2020

Har du allmänna frågor kring vårt stöd till din undervisning kan du höra av dig till larandestodhtbibl.luse, för att diskutera och boka undervisning för dina studenter specifikt, kontaktar du din ämnesbibliotekarie.

Mer information om hur du gör för att länka till digitala resurser i t.ex. Canvas, så dina studenter kommer åt dem även hemifrån, hittar du under Länka rätt.

Våra öppna verkstäder för studenter som skriver uppsats genomför vi denna termin via Zoom.

Öppna verkständer under hösten 2020 

Har du en läsnedsättning på grund av t.ex. dyslexi, synskada eller adhd? Då kan vi även nu hjälpa dig att skaffa kurslitteraturen som talbok. Kontakta: talbokhtbibl.luse om du har frågor eller vill boka ett onlinemöte.

Vår sida om läs- och skrivstöd

Student på HT? Covid-19-info

Med anledning av covid-19 (Corona) finns nu en webbsida med generell information till dig som är student vid Humanistiska och teologiska fakulteterna.

Öppna resurser under covid-19

Lista på förlag som tillfälligt ger öppen tillgång till sina e-resurser.